GaRa Kft.
MUSTÁRMAG
Kedvelt fűszer a mustár, de gyógyító célra a mustárnövény magjait használjuk. Gyógyító növényként már Hippokratész is ajánlotta, gyomorbántalmak ellen. A mustárfű magja a mustármag gömbölyded, sárgás, gödrösen pontozott. A mustármagból készül a mustár fűszer. Két faja ismert, a fehér vagy angol mustár (Sinapis alba) és a fekete vagy francia mustár (Brassica nigra). A két faj két különböző nemzetség tagja, mindkét nemzetség a káposztafélék vagy más néven keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozik. A fehér mustár magjait már a sumérok is használták. Európában, így hazánkban is a rómaiak terjesztették el.
MEGJELENÉSE
A növény magjai aprók (kb. 1 mm-esek), gömbölyűek, sárgák vagy világosbarnák; az ízük enyhén csípős. A magvak illó olajat, zsírolajat fehérjét tartalmaznak. A fekete mustár magja kívül vörösesbarna színű, belül zöldessárga, apró és gömbölyű. A mustár csípős ízét és kedvező étrendi hatását a magban felhalmozódó nitrogén- és kéntartalmú glikozidok, az ún. mustárglikozidok okozzák. Jellemző glikozidjai az allil-izotiocianátok (sinalbin – fehér mustár, sinigrin – barna mustár). A glikozidokat víz vagy nyál jelenlétében a mirozin enzim elbontja allil mustárolajokra és más vegyületekre, ezek okozzák a mustár csípős ízét, szagát. Az allil-mustárolaj-tartalom fajtól és fajtától függően változó, 0,5-1,7%. Tartalmaz még 0,2-1,0% illóolajat, 20-40% zsírosolajat, nyálkaanyagokat, erukasavat.
FELHASZNÁLÁSA
A mustárfű növény magját, a mustármagot fűszerként használják. Az asztali mustár fűszer fontos alapanyaga: a megtört és olajtól mentes fehér és fekete mustármaghoz ecetet, borsot, szegfűszeget, tárkonyt, hagymát, sót és egyéb fűszereket adnak, ezért annak egyes fajtái csípősek, mások enyhék és vannak kifejezetten aromásak is (minden gyártónak megvan a saját, titkos receptje). Sajtolnak belőle mustárolajat is. A leveleket külön is fogyasztják.
A fehér mustár magját házigyógyszerként, sokféle betegség (érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, emésztési problémák, felfúvódás, reuma stb.) kúrálására használják. A fekete mustárt lényegében csak a konzervipar és a gyógyszeripar használja.
Nincs semmi köze a mustárgázhoz; utóbbit csak maró szaga miatt nevezik így.
GYÓGYHATÁSA
Jó a pattanásos, kiütéses bőrre, érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe- és májbántalmak emésztési panaszok, felfúvódás, de reuma, isiász és bőrkiütések esetén is. A magból naponta 3 x 1 – 1 csapott kávéskanállal, szétrágás nélkül kell lenyelni. Egy – egy kúra 6-8 hétig tartson. Gyógyhatása abban áll, hogy a szervezeten emésztetlenül átmenő magok emulziói kioldódnak. Hatásos vizelethajtóként, epe- és májpanaszok esetén. Rendkívül jó hatású ízületi gyulladásra, reumatikus fájdalomra a mustártapasz.
A mustártapaszhoz egy teáskanálnyi mustármagot lisztté őrlünk, kevés melegvízzel összekeverjük és egy vászonkendőre kenve a fájó testrészt beborítjuk vele.
Mustárfürdő kúra ajánlott influenza, hörghurut és vérellátási panaszok esetén.
A mustárfürdőhöz 10 dkg mustármagot porrá őrlünk és egy vászonzacskóban a meleg vízbe lógatjuk. Néhányszor megnyomkodjuk, hogy a hatóanyagok jól kioldódjanak. Kb. 10 percig áztatjuk a vízben, majd a zacskót kivesszük. Ezt az oldatot öntjük a fürdőkádba és ebben fürdünk. 2 – 3 alkalommal, napi 20 perc fürdőzés ajánlott!
A mustárban lévő linol – és linolénsav segíti a zsírok lebontását, ezért fogyókúra esetén is hasznos a fogyasztása.
Fűszerként általában az ecettel és fűszerekkel ízesített porrá őrölt mustárt használjuk.